Bingöl Üniversitesi’nde “Yeling Otu Festivali” Coşkusu

Bingöl Üniversitesi’nde “Yeling Otu Festivali” Coşkusu

Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından Turizm Haftası kapsamında düzenlenen “Yeling Otu Festivali”, 17-18 Nisan 2025 tarihlerinde renkli etkinliklerle gerçekleştirildi. Sosyal Bilimler MYO Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü’nün öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından organize edilen festival, gastronomi turizmini teşvik etmeyi, yöresel değerleri tanıtmayı ve öğrencilere uygulamalı eğitim imkânı sunmayı hedefledi. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik de festival kapsamında yapılan etkinliğe katılarak alanda stantları gezdi ve öğrencilerle birlikte hazırladığı beyran çorbasını katılımcılara ikram etti.

Festivalin ilk gününde, Hesarek Kayak Merkezi bölgesinde doğa yürüyüşü yapıldı. Buradaki programa Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhakim Koçin, Sosyal Bilimler MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Uslu, Müdür yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Alkal,  akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Katılımcılar, bölgeye özgü yeling otunu (çiriş) doğal ortamında toplama fırsatı buldu. Toplanan otlar, açık alanda pişirilerek ikram edildi. Etkinliğe katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhakim Koçin öğrencilerle birlikte “Yeling Çorbası” hazırlayarak keyifli anlara eşlik etti.

‘Yeling Otu’ temalı yemek yarışması düzenlendi

Turizm haftası kapsamında düzenlenen etkinliğin ikinci gününde ise “Yeling Otu” temalı yemek yarışması düzenlendi. Bingöl Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin yoğun ilgi gösterdiği yarışmada toplam 31 ürün sergilendi. Ana yemek, çorba, tatlı ve hamur işi kategorilerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda dört yarışmacı ödül kazandı. Yapılan yarışmalarda ana yemek kategorisinde Merve Bazencir, hamur işi kategorisinde Ayşe Turgut, tatlı kategorisinde Ayşe Özdemir ve çorba kategorisinde Nurdan Gazioğlu ödül almaya hak kazandı. Yarışmanın ardından konuk şeflerin katılımıyla düzenlenen gastronomi atölyesinde, yeling otuyla hazırlanan yemeklerin tarifleri ve sunum teknikleri paylaşıldı.

Gastronomi alanında panel düzenlendi

Festival kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Gökçe moderatörlüğünde bir panel düzenlendi. Panelde sürdürülebilir gastronomi, ekogastronomi ve tematik gastronomi gibi konular ele alındı. Panele Dr. Öğr. Üyesi Ceyhun Uçuk, Öğr. Gör. Berker Çiftçi, Öğr. Gör. Osman Keskin ve Öğr. Gör. Gülnur Şen konuşmacı olarak katıldı.

 Program, yarışmada dereceye girenlere ödüllerin verilmesi ve etkinlik destekçisi Viral Tur’un düzenlediği çekilişle sona erdi. Çekilişle bazı katılımcılara konaklamalı ve günübirlik turlar hediye edildi. “Yeling Otu Festivali”, Bingöl’ün yerel florasını ve gastronomi zenginliğini öne çıkaran anlamlı bir organizasyon olarak hafızalarda yer etti.